Ett billigt sätt att rädda liv

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar snabbt på den livsfarliga röken och varnar dig. 

Varför ska jag ha brandvarnare?

De flesta bränder i bostäder inträffar fredag, lördag och söndag på eftermiddag/kväll, klockan 15–23 (Källa: MSB). En brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död. Vid en brand handlar det nämligen om minuter innan röken och gasen gör dig medvetslös, därför är det viktigt att du reagerar så fort som möjligt. En fungerande brandvarnare ser till att du upptäcker eller om du sover vaknar, snabbt och kan agera eller ta dig ut ur bostaden och rädda ditt och andras liv.

Brandvarnaren är mycket känslig för rökpartiklar och reagerar snabbt på den livsfarliga röken och varnar dig! Många av de dödsbränder som inträffar i Sverige skulle med all säkerhet kunna undvikas genom att brandvarnare monteras i alla hem. Brandvarnaren är en billig livförsäkring, den är lätt att montera och kostar idag mindre än hundra kronor.

 

             

Var ska brandvarnaren sitta?

Brandvarnaren ska placeras enligt tillverkarens anvisningar, generellt gäller dock följande:

  • Brandvarnaren bör placeras i rummets högsta punkt och så centralt som möjligt.
  • Finns det flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan och en av brandvarnarna på det övre planet bör placeras ovanför trappan.
  • Brandvarnaren bör sitta i taket eftersom brandröken stiger uppåt. Se till att det finns ett fritt utrymme på minst 50 cm runt om den.
  • I nödfall går det även att placera den på väggen ovanför dörren, men tänk på att den ska sitta 10 till 15 cm från taket.
  • Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det svårt att höra brandvarnaren från alla sovrum. Det bör därför finnas flera brandvarnare om man bor i en stor lägenhet eller villa.
  • Placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar.
  • Placera inte brandvarnaren i köket eller badrummet, eftersom en sådan placering kan leda till irriterande falsklarm.

 

För att läsa mer om brandvarnarens placering och skötsel, klicka här!

Källa: Stockholms Brandförsvar